Spara pengar med rätt fönster

Det finns flera orsaker till varför du bör välja dina nya fönster med omsorg. Till att börja med ska du se till att fönsterna passar in med resten av huset, men du ska också välja utifrån hur mycket underhåll som fönsterna kräver. De olika materialen kräver olika mycket. Fönster i PVC är i stort sett underhållsfria, medan fönster i trä kräver mycket mer.

Ovanstående aspekter är viktiga att ta hänsyn till för att du ska bli så nöjd med dina nya fönster som möjligt, men det finns ytterligare en faktor som har betydelse. Du vill med största sannolikhet se till att du väljer så energisnåla fönster som möjligt. Genom att välja rätt på denna punkt kan du faktiskt spara in tusenlappar varje år.

U-värde – vad betyder det?

När du letar efter energisnåla fönster ska du titta på fönstrets U-värde. U-värde är en form av mått som beskriver hur bra ditt fönster kommer att kunna isolera bostaden när det är kallt utomhus. De siffror som U-värdet beskriver är ett mått på hur mycket värme som kommer att lyckas tränga sig ur varje kvadratmeter av ditt fönster. Då utgår man från att värmen går inifrån och ut. Det U-värde som står på fönstret gäller dock alltid hela fönstret. Det betyder att karmen är inkluderad, men även bågen och glaset är inräknat. Här ska du satsa på ett så lågt U-värde som möjligt.

Andra sätt att spara pengar

Är det pengar du vill spara in på dina nya fönster kommer ett lågt U-värde att hjälpa dig, men det finns även andra sätt att gå tillväga. Till att börja med kan du spela med en bonus på Storspelare Casino och få ut mer av dina pengar, men du kan även sänka din inomhustemperatur. Bara en enda grads sänkning i hemmet gör så att energiförbrukningen går ner med hela 5 % och sanningen är att du troligtvis inte kommer märka någon skillnad på om det är 21 eller 20 grader hemma. I samband med att du sänker temperaturen kan du även se till att sätta nya tätningslister kring dina fönster och dörrar. Dessa lister kommer se till så att den varma luften i bostaden håller sig inne och inte sipprar ut lika lätt.

Med det sagt så finns det alltså flera sätt att spara pengar, men är det stora tusenlappar du är ute efter så är ett fönsterbyte det bästa alternativet och kom ihåg – lågt U-värde gäller!