Övergripande fakta om fönster

De allra flesta med synen i behåll har någon gång sett ett fönster. Fönster finns i alla länder och ser likadana ut världen över. Till och med på ISS (International Space Station) finns fönster som gör att astronauten kan kika ut från anläggningen.

Vad är ett fönster?

Ett fönster består av en ruta av glas. Denna ruta omgärdas av en karm, och denna insättning placeras exempelvis i ett måttanpassat hål i ett hus. Det finns rektangulära, kvadratiska och cirkulära fönster (det senare kan även benämnas för runda fönster). Den vanligaste typen av glas är silikatglas som bildas med hjälp av kiseldioxid, natriumkarbonat och kalksten. Det finns olika metoder för att tillverka fönsterglas. De ursprungliga metoderna var att gjuta glas samt att blåsa glas. Idag är floatglastekniken vanlig, då häller man glasmassan över en bädd av smält tenn.

Vill man läsa mer om hur fönster tillverkas finns mycket information online. Det är inte ett helt lätt ämne att begripa för en lekman då det ligger mycket kemi och teknik bakom att få ett fönster tillverkat.

Vilka funktioner har ett fönster?

Ett fönster har rätt många funktioner.

  • Sikt. Den kanske vanligaste funktionen ett fönster fyller är att ge utsikt (och sikt in) mot den omgivande miljön. Det ska alltså gå att se stranden som ligger nära ens hem om fönstret vetter åt det hållet.
  • Ljus. Den som någon gång suttit i en fängelsecell förr om åren då fönster fanns till väldigt få celler vet att mörkret kan tära på ens psyke. Vi människor är gjorda för att mottaga ljus. Våra fotoreceptorer tar in ljus under dagen, vilket styr vårt melatonin. Det här hormonet gör att vi somnar när vi är trötta och om dessa depåer inte fylls på under dagen registrerar inte kroppen en naturlig trötthet. Därför somnar vi när hjärnan fått nog och kräver vila.
  • Ventilation. I södra Spanien är det normalt sett varmt året om. Här fungerar fönstren också som ventilation då de släpper ifrån sig värme som alstras inomhus. Det gör inte stenhuset lika lätt som ett fönster.
  • Värmeisolering. I varma länder kan det bli lite kyligare framåt kvällen och då fungerar fönstren som isolerande material istället. Fönster har därför en förmåga att vara dynamiska och att kunna anpassa sig efter rådande klimat. Fönster står emot regn och kyla, (extrem kyla kan dock göra att glaset spräcks). Fönster har därför en stor betydelse inte bara i Sverige utan även på varmare breddgrader.
  • Ljudisolering. Om du befinner dig i ett växthus kan du förmodligen höra det som pågår utanför, men det hörs ändå svagare än om växthuset bara hade haft en öppen stålram. Fönster är inte det bästa ljudisolerande materialet men det är tillräckligt bra för att vi ska kunna få en god natts sömn.

Fönster ingår ofta i byggnader

I stort sett alla hustillverkare och de som bygger nya fastigheter vill ha fönster till sina lokaler. Det finns bara fördelar med fönster eftersom de ökar folks välmående. Vi mår bra av att nås av dagsljus, det kan vara farligt att vara utan det. Blir man ändå störd av ljuset finns draperier och gardiner att tillgå. Det är bättre att kunna skymma utsikten när det behövs än att inte ha någon utsikt alls enligt de allra flesta. För det tar inte många sekunder att stänga persiennerna eller dra för en gardin. Det är något som görs automatiskt.