Fräscha upp fönsterna – byta eller renovera?

I vissa fall kan det vara bättre att renovera sina gamla fönster, istället för att köpa nya. Detta gäller specifikt i fråga om klassiska träfönster som har använts sedan många år tillbaka i tiden. Dåtidens träfönster skiljer sig mycket från de som tillverkas idag. Då kunde man den magiska konsten att tillverka högkvalitativa fönster med mycket lång hållbarhet.

Om dina fönster är gamla träfönster är det i många fall mycket bättre att renovera dem än att köpa nya. Detta gäller även om de är riktigt gamla. De nyare fönsterna har naturligtvis också sina fördelar. De är till exempel mycket energisnåla, vilket är bra för plånboken. Å andra sidan kostar ett fönsterbyte också väldigt mycket pengar. Det är pengar som det kan ta lång tid för dig att försöka tjäna in igen. Genom att renovera dina gamla fönster sparar du pengar, är snällare mot miljön och behåller husets ursprungscharm.

När behöver man renovera?

Det är lätt att tro att man måste byta ut hela sitt fönster när till exempel färgen har börjat flagna. Detsamma gäller för den som ser att fönsterbågarna har blivit slitna på grund av väderförhållandena. Trots att fönstret till synes kan se rätt slitet ut är det inte säkert att du behöver byta ut fönstret. I majoriteten av alla fall är det bättre att renovera. Då gäller det dock att träet faktiskt är friskt. Skulle det vara så att fönstret har börjat ruttna krävs ett fönsterbyte.

Vad kostar det att renovera sina fönster?

I samband med byggen och renoveringar på sitt hus är det vanligt att vilja försöka spara in så mycket på kostnaderna som möjligt. Är du ihärdig och händig kan du med fördel renovera dina fönster på egen hand och detsamma gäller för ett byte. Många väljer dock ändå att använda sig av ROT-avdraget och anlita en kunnig och effektiv hantverkare för arbetet.

Huruvida du ska renovera eller byta kan bara du bestämma, men prisskillnaderna är stora. Om du vill renovera ett fönster hamnar du oftast någonstans mellan 3000-4000 kronor beroende på hur omfattande renovering som fönstret kräver. Skulle det vara så att du väljer att byta ut fönstret helt måste du istället räkna på cirka 8000 kronor per fönster. Det är väldigt stora prisskillnader och därför är det bra att tänka efter både en och två gånger innan du väljer att byta ut ett fönster helt.

Vad är det då som kommer att vara avgörande för priset? Bland annat kommer faktorer som modell, typ, val av glas och storlek att ha stor betydelse. Be om offerter från olika hantverkare eller använd dig av jämförelsesajter på nätet för att hitta den firma som erbjuder dig billigast alternativ på verktyg och material som du behöver för renovering.